"Ga lekker bij je papa wonen..."
Het aantal ouders die uit elkaar gaan of scheiden neemt steeds meer toe. Stiefgoedcoach Anouk Schuling ziet dit ook. In haar praktijk helpt zij samengestelde gezinnen. Ze ondersteunt ouders in het vinden van een nieuwe balans binnen het nieuwe gezin. De stiefouder/stiefkind problematiek komt veelvuldig voor en kan een ingewikkelde (pijnlijke) dynamiek zijn. Zij ziet een stijging van het aantal aanmeldingen en problemen binnen gezinnen.
“Ouders overhaasten zich te snel in een nieuwe relatie en vergeten soms rekening te houden met alle betrokkenen. Dit werkt vaak averechts,” aldus Anouk.
Robin (21) was vijf jaar oud toen zijn ouders gingen scheiden. Zijn vader en moeder kregen beide een nieuwe relatie. Hij vertelt over zijn kijk op de scheiding van haar ouders en de nieuwe gezinnen. “Ik was erg jong toen mijn wereld overhoop werd gegooid.”
Nieuwe relatie
Robin zijn moeder kreeg een nieuwe relatie. Haar nieuwe vriend had twee kinderen, een jongen en een meisje. Het kwam als een grote verassing. Hij hoefde geen extra broertje en zusje. Zijn nieuwe stiefvader en zijn kinderen hadden allemaal ADHD. “Het was een grote verandering. Ik moest enorm wennen aan ons grote en drukke ‘gezin’,” vertelt Robin. Robin heeft een kleiner zusje. Zij is twee jaar jonger dan hem en zij had nog niet helemaal in de gaten wat de impact was van dit grote gezin.
In zijn nieuwe gezin was alles een wedstrijd. Iedereen zocht een plek in de nieuwe situatie. “Ik zag aan mijn moeder dat dit voor haar ook heel erg wennen was, maar zij vond alles leuk, nieuw en spannend.
Dus ik ging er maar in mee”, vertelt Robin. In die tijd was Robin nog een introverte jongen. Door alle drukte om hem heen, cijferde hij zichzelf weg. Dit verergerde toen zijn moeder besloot om ook nog samen te gaan wonen met haar nieuwe vriend. “Ze leefde enorm op een roze wolk waardoor ze vergeten was om aan mijn zusje en mij te vragen wat we ervan vonden. Wij wilde niet verhuizen, maar dat wist zij niet”, vertelt Robin met een brok in zijn keel.
Compleet mis
De eerste avond van het samen wonen ging compleet mis. “Mijn zusje wilde niet dat ons ‘nieuwe’ broertje bij ons op de kamer kwam slapen. Wij wilde wennen aan de nieuwe situatie, zonder een nieuw persoon erbij. Dit viel heel verkeerd bij mijn stiefvader”, vertelt Robin. Zijn stiefvader vond dat we zijn zoon buitensloten. Hierdoor ontstond de grootste ruzie ooit. “Hij schreeuwde dingen naar mijn zusje als “Ga lekker bij je vader wonen, als je niet wilt delen, moeten wij jou ook niet.” Iets in mij knapte. Niemand praat zo tegen mijn zusje en mij en zeker niet iemand waar ik zelf niet voor heb gekozen”, vertelt Robin met nog een toon van woede.
Gewaarschuwd mens
Anouk vertelt dat ouders vaak te snel een beslissing nemen vanuit de liefde om samen te gaan wonen. Dat heeft consequenties voor alle leden van het gezin. Als de beslissingen te snel genomen worden en niet alle betrokken in dezelfde trein zitten dan gaat die trein in der loop van tijd ontsporen. “Zo komen er problemen en die nare dynamieken zie ik veel in de praktijk. Zoals in het verhaal van Robin”, meld Anouk. Het is daarna enorm lastig om de harmonie terug te brengen in het gezin. “Soms komt het voor dat er al zoveel scheurtjes zijn gemaakt dat het niet meer te herstellen valt”, vertelt Anouk. Haar pleit is dan ook: ‘een gewaarschuwd mens telt voor twee.’ Raadpleeg eerst iemand die er ervaring mee heeft, bijvoorbeeld een van de stiefgoedcoaches, om te weten waar je nou rekening mee te houden hebt. “Van de roze bril naar de realiteit. Hoe meer je weet van tevoren waar je rekening mee moet houden, hoe beter je daarop kunt schakelen”, aldus Anouk.
“De sfeer van ongelijkheid en woede bleef hangen in het huis. Het was niet fijn, maar we moesten er allemaal mee leven.” Robin merkte dat zijn zusje bang was geworden voor haar stiefvader en steeds meer afstand nam van hem en zijn kinderen. Zij was bang om het verkeerde te zeggen of te doen. “Naarmate we ouder werden, begonnen we steeds meer voor onszelf op te komen. Dit leidde in heel veel ruzies tussen mijn zusje en stiefvader. Hierdoor werd de sfeer in het huis nog erger. Mijn zusje werd een rebel en ging altijd tegen hem in. Als hij er dan iets van wilde zeggen zei zij: “je bent mijn vader niet dus je hebt niks over mij te zeggen.” Dit zorgde ook voor veel ruzies tussen mijn moeder en stiefvader”, vertelt Robin. Na een jaar besloot zijn moeder om terug te verhuizen naar hun oude huis.
Juiste keuze
Een latrelatie werkt soms beter voor een samengesteld gezin volgens Anouk Schuling. “Soms moeten de kinderen eerst aan elkaar wennen en meer dan alleen een dag samen door te brengen. Neem meer tijd!”, aldus Anouk.
Robin vertelt dat na een paar jaar latten haar moeder en stiefvader weer samen gingen wonen. Robin ging uit huis en zijn zusje ging bij hun oma wonen. De relatie tussen zijn zusje en stiefvader werd niet beter. “Mijn moeder stond daardoor in een tweestrijd. Blijft ze bij haar man waarbij haar dochter haar niet meer wil zien of kiest ze voor haar dochter en verliest ze de liefde van haar leven…”, vertelt Robin met een treurig gezicht. Na een grote ruzie tussen zijn moeder en stiefvader, besloot zijn moeder om te gaan scheiden. Ze focust nu zoveel mogelijk op het maken goede herinneringen met haar kinderen. “Onze volgende reis is naar Azië. Iets wat wij nooit hadden kunnen doen als mijn moeder nog met mijn (ex)stiefvader was.”
Achtergrondartikel geschreven door Nikki Zwettler.
Foto bron: Michelle Tukker







